Tuesday, 14 April 2020

Bonda di Dapur: Resipi Creme Caramel

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

yana share resipi creme caramel hari nie. guna handwhisk sudah, xperlu kerja keras dgn mixer segala ok.

Resipi Creme Caramel
Bahan-bahan utk creme
4 biji telur
190gm gula kastor
600ml susu
Esen vanila

Bahan-bahan utk caramel
60gm gula kastor
50ml air

cara-cara
1. campurkan telur, gula kastor, susu dan esen vanila. pukul sehingga semua sebati. tapis dan letak tepi.
2. utk lapisan caramel nya. panaskan gula sehingga bertukar coklat. masukkan air dan kacau sebati.
3. terus letak dlm bekas atau acuan yg dikehendaki.
4. tunggu sebentar sehingga gula sudah keras, kemudian masukkan adunan .
5. gunakan kaedah waterbath. bakar dgn suhu 150C, selama 50minit-1jam.

Info Tambahan:
1. susu boleh guna fresh milk, low fat atau pe pun yg anda nak, susu coklat pun boleh. tp jd coklat la nanti creme caramel tu.
2. berhati-hati ketika panaskan gula sbb suhu gula tu tersangat la tinggi dan boleh melecur kalau terkena tangan. 
3. jgn terlalu hitam gula tu nanti akan effect rasa creme caramel. coklat2 gitu dh cukup dh.cepat2 letak dlm bekas atau acuan sbb gula tu cepat keras. 

Semoga bermanfaat. Selamat mencuba ok 😊😊😊 *nanti yana edit letak gambar

No comments:

Post a Comment